Head Energy er glad for å kunne fortelle at vi har inngått et langsiktig prosjektsamarbeid med vår egen Dagfinn Berg og stiftelsen Haydoms venner. Head Energy skal bekoste nytt sikkerhetslys på Haydom sykehuset i Tanzania.

Hvem er Dagfinn Berg?

Dagfinn Berg er til daglig senior elektroingeniør, ansatt i Head Energy og i arbeid som konsulent hos Vår Energi i Stavanger. Men i over 30 år har Dagfinn også hatt et brennende engasjement for Haydom Lutheran Hospital og befolkningen som bor rundt sykehuset, cirka fem timers kjøring sørvest for byen Arusha.

Han har bidratt til flere viktige prosjekter for å utbedre infrastrukturen i området, med særlig fokus på rent vann og elektrisitet. I januar reiste Dagfinn ned for å hjelpe til med å bytte et gammelt diesel-aggregat med ren strøm fra solceller. Head Energy hadde gleden av å sponse reisen for Dagfinn og det var imponerende å lese om prosjektet da han satte kursen hjemover.

Da Dagfinn meldte seg klar for ny tur nå i høst og hadde fått med seg sivilarkitektene Evy Eftestøl og Henning Bøe fra StavArk AS, var det en selvfølge for Head Energy å bidra til at turen kunne gjennomføres. Planen var å gjennomføre første del av en mulighetsstudie for å planlegge fremtidig utvikling og modernisering av sykehuset. Les mer om turen i rapporten under.

Inngår langsiktig samarbeid

Head Energy ønsker nå å inngå et langsiktig samarbeid med stiftelsen Haydoms venner, der vi bidrar til at Dagfinn Bergs prosjekter blir sikret støtte og gjennomføring, forteller forretningsutvikler og med-gründer i Head Energy gruppen, Nils Haukeland.

-For oss som selskap gir dette mening på alle nivåer.

Først og fremst er det fantastisk å kunne bidra til at en så viktig institusjon som Haydom sykehuset får viktige oppgraderinger og forutsigbarhet. Vi har hatt noen fine år i Head Energy og da er det viktig at litt av de verdiene som er skapt hos oss får komme noen til gode som virkelig trenger det. Videre er vi ekstremt stolte av å ha en kollega som Dagfinn, og det er en ære å få bidra til at han kan fortsette det flotte arbeidet i Tanzania, sier Haukeland, og legger til:

-For oss er det også viktig å kunne tilby noe utover økonomisk støtte. Prosjektene Dagfinn er med på å organisere treffer veldig godt på det som er kjernen i Head Energy, nemlig dyktige ingeniører, prosjektledere og annet teknisk personell, som skaper fremtidens løsninger innen energi, infrastruktur og bygg. På sikt håper jeg flere fra Head Energy ønsker å dra ned og bidra med sin kompetanse i prosjektene, avslutter Nils Haukeland.

Gode hjelpere fra Norge møter ledelsen på sykehuset. Fra venstre Emanuel Fabiano (Project Manager), Paschal Mdoe (Medical Director), Evy Eftestøl, Daniel Gidaguy (Maintenance Supervisor), Henning Bøe, Dagfinn Berg og Rune Norland.

-Her skal det bygges nytt

Tekst: Dagfinn Berg og Ludvig Lorentzen

De tenker stort og tegner flittig, Henning Bøe og Evy Eftestøl, partnere i Stav Arkitekter.

Med billetten betalt av Head Energy dro sivilarkitekt Evy Eftestøl til Afrika. Vel hjemme igjen vil hun jobbe gratis for Haydom-sykehuset i Tanzania. Øyeblikkene. Noen av dem blir avgjørende i livet vårt. For Evy Eftestøl inntraff et slikt øyeblikk i november 2021.

Hun var på besøk på Haydom-sykehuset for første gang og trådte inn i det lille barnehjemmet der. Snart får sivilarkitekten fra Stavanger øye på tvillingguttene. I en måned og to dager har de vært her på jorda. Varlig løfter hun opp en av dem. Holder ham inntil seg. Nå banker morshjertet. To gutter har hun selv hjemme i det trygge Norge. Men hva venter denne lille karen? Noen mor har han ikke. Kanskje familien henter ham og broren?

Dette er øyeblikket. Dette er øyeblikket da Evy blir helt sikker på at hun vil hjelpe noen av verdens fattigste. Dette er øyeblikket da hun blir helt bestemt på å arbeide for å utvide og fornye Haydom. Dette er øyeblikket da den kreative lederen og partneren i Stav Arkitekter blir overbevist om at firmaet skal jobbe dugnad til en verdi av en halv million kroner.

Utvidelser

Så til de harde fakta. Noen av bygningene på Haydom er 70 år gamle, og sykehuset trenger renovering og utvidelser. Gjerne så mye som 17000 kvadratmeter. I første omgang skal Evy og partner Henning Bøe i Stav Arkitekter lage en plan for om mulig utbygging som vil kunne gå over mange år.

-Vi skal se hva det går an å få til på grunnen Haydom eier. Det bør vi være ferdig med rundt påsketider. I neste omgang skal prosjektet presenteres og finansieres, forteller Evy Eftestøl.

Her bygges nye lokaler til sykepleier- og jordmorskolen på Haydom.

Head Energy i ryggen

Med på laget er også elektroingeniør Dagfinn Berg. Han er tilknyttet Head Energy og har jobbet dugnad for Haydom i årevis. Tidligere har det norske selskapet betalt Afrika-reisen for en gruppe Haydom-hjelpere. Det skjedde også denne gang.

-Jeg gleder meg over at Head Energy vil være en langsiktig samarbeidspartner i arbeidet på Haydom. Nylig ble vi lovet midler til sikkerhetslys på Haydom-området, med strøm fra solpaneler, forteller Berg entusiastisk.

Særlig påtrengende er sykehusets behov for akuttmottak, nyfødtavdeling og operasjonssaler. Det er slike lokaler Evy Eftestøl og Henning Bøe skal tenke på når de lager sin mulighetsstudie.

Tenner håp

Men en arkitektdugnad for et sykehus langt ute på landsbygda i Afrika – er ikke det en dråpe i havet av nød?

-Et menneske er like mye verd overalt på kloden. Vår hjelp tenner håp, og på Haydom gjøres det mye godt arbeid. Forskere i USA og Nederland er med på laget, Lærdal Medical i Stavanger likeså. Nå skal vi forsøke å gjøre helsetilbudet for noen av verdens fattigste bedre, sier Evy Eftestøl.

Fakta

Haydom Lutheran Hospital

  • Hva er Haydom Lutheran Hospital?
    Et sykehus som eies og drives av Mbulu bispedømme av den evangelisk lutherske kirken i Tanzania. Dr. Paschal Mdoe er sykehusets direktør.
  • Kapasitet: Sykehuset ble bygd i 1954 og rommer ca. 420 senger. 11 400 pasienter er innlagt hvert år. I tillegg kommer 100.000 polikliniske konsultasjoner. Haydom har også ansvaret for 26 mor-barn-klinikker.
  • Finansiering: Haydom har et tett samarbeid med Kirkens nødhjelp, som koordinerer samarbeidet med den norske ambassaden i Dar es Salaam og Norad. Sykehuset har en samarbeidsavtale med NORAD fram til desember 2022.
  • Studenter: 650 studenter fra Haydom Institute of Health Sciences (HIHS) som bruker sykehuset som opplæringssykehus. Ved HIHS utdannes sykepleiere, jordmødre, clinical officers og bioingeniører.

Kilde: Stiftelsen Haydoms Venner