Head Energys Stavanger-kontor feirer 10 årsjubileum i 2023. Her får du historien om veien fra 3 unge og ambisiøse gründerspirer til et levende ingeniørhus med over 460 ansatte.

Nyttårsaften 2012. Head Energy har fått godt fotfeste i konsulentmarkedet i Bergen, men forsøket på å etablere virksomhet i Stavanger har så langt ikke lykkes. Men nå har det åpnet seg en mulighet til å få Øystein Bøe fra NPC med på laget.

Øystein Bøe

-Jeg husker vi hadde intervju med Øystein Bøe over Skype på nyttårsaften. Vi hadde nesten kommet oss inn i finstasen og var klare for kvelden, men dette måtte vi bare få gjennomført, erindrer Morten Leikvoll, CEO i Head Energy gruppen.

-Å komme oss tidlig inn i Stavangermarkedet var en viktig del av planen vår og da det åpnet seg en mulighet for å få med Øystein Bøe på laget måtte vi gripe muligheten. Øystein hadde allerede da rykte på seg for å være fantastisk dyktig på å få folk med seg og til å spre entusiasme og vi så på ham som en nøkkelperson for å få dette til. Men Øystein var krystallklar på at dette kun var aktuelt for ham dersom han fikk med seg Anders Lunde og Anne Line Sleveland Olsen fra NPC, forteller Morten Leikvoll videre.

-Anders, Anne Line og jeg hadde kjent hverandre lenge og jobbet tett sammen i NPC hvor vi hadde det veldig kjekt sammen og skapte gode resultater. Men vi hadde snakket en stund om å starte noe eget og bygge det etter en modell vi hadde stor tro på – med stor frihet og rammer til å være kreative og løsningsorienterte. Det så vi at det var rom for i markedet og da Head Energy kom på banen følte vi at vi fikk akkurat den muligheten, samtidig som risikoen var redusert gjennom at morselskapet i Head Energy allerede hadde et godt system for ivaretagelse av økonomi, lønn, forsikringer og så videre, forteller Øystein Bøe.

Full gass. Full brems. Sterk vind.

Head Energy Rogaland hadde sin første driftsmåned i april 2013 fra et lite loftskontor i Luramyrveien ble det levert gode resultater fra dag en.

Head Energy Rogaland i sitt første lokale: et loftskontor i Luramyrveien

Anders Lunde reflekterer over at dette var en periode med et ekstremt godt marked hvor det meste var mulig:
-På en måte kan du si at vi startet opp på et veldig gunstig tidspunkt fordi markedet kokte. Høy oljepris, mange prosjekter, stor positivitet og fremtidstro. Vi hadde en veldig god relasjon til mange i bransjen og fikk med oss veldig mange dyktige konsulenter på laget denne første perioden. Et enormt kick og vi tenkte at dette bare kunne gå en vei. I ettertid vet vi jo at i 2013 var markedet på høyden og vi var på vei inn i en betydelig mer krevende periode, sier Lunde og sikter til kostnadskuttene og oljeprisfallet som skulle komme i 2014.

På vårparten 2014 varslet Equinor, den gang Statoil, betydelige kostnadskutt i både pågående og fremtidige prosjekter. Aktiviteten i bransjen begynte å avta og da oljeprisen begynte sitt fall i juni 2014 var positiviteten fra 2013 borte. Etter en krevende periode tidlig på høsten snudde det imidlertid for Head Energy igjen da muligheten bød seg i flere større havvindutbygginger i tysk sektor.

3 HVDC omformerplattformer, såkalte substations, skulle ferdigstilles og settes i drift, men prosjektene var bak skjema og behovet for norsk ingeniør- og prosjektlederkompetanse var stort. Fra høsten 2014 og gjennom hele 2015 leverte Head Energy totalt over 80 dyktige konsulenter til prosjekter i Västerås, Ludvika, Haugesund og offshore i tysk sektor.

-2015 ble et brukbart år for Head Energy og vi maktet å holde de fleste konsulentene i jobb takket være disse prosjektene i det som overordnet var en ganske krevende periode. Så fikk vi et tøft 2016 når havvind prosjektene var ferdigstilt og vi måtte omstille oss betydelig. Samtidig hadde vi sett at det lå store muligheter også utenfor consulting olje og gass, og det tror jeg inspirerte oss veldig, sier Anders Lunde.

Storsatsing på forretningsutvikling

CEO i Head Energy gruppen, Morten Leikvoll, forteller at det i 2015 ble klart at Head Energy var for endimensjonale og det trengtes flere bein å stå på, ettersom oljebransjen historisk har vært syklisk, med store nedturer etter lengre vekstperioder.

-Vi så at flere av konsulentene våre gikk over til bygg & anlegg i denne perioden og at det ble stimulert til mer aktivitet der når oljebransjen lå nede. Og vi så et betydelig potensial innen offshore vind, som vi hadde fått en smakebit av på disse substation-prosjektene. Vi var nødt til å endre oss og til å ta noen strategiske veivalg. I den perioden imponerte gjengen i Stavanger skikkelig og var pådrivere for forretningsutviklingen, sier Leikvoll.

Anders Lunde på delegasjonstur til Kina

Anne Line S. Olsen og Anders Lunde jobbet strategisk med havvind-segmentet og knyttet kontakter i Danmark, Tyskland og Sverige, samt i norske engineeringmiljøer som hadde begynt å orientere seg i samme retning. Høsten 2015 dro Lunde på en delegasjonstur til Kina for å treffe mulige kunder og partnere og se utviklingen av havvindindustrien i Asia. Her kom han i kontakt med representanter for en dansk gründergruppe som vurderte å etablere virksomhet. Dette var opptakten til etableringen av Head Energy Denmark i 2016, som skulle jobbe dedikert med havvind i det danske og internasjonale markedet.

Mens Anne Line S. Olsen og Anders Lunde jobbet målrettet mot fornybarsegmentet startet Øystein Bøe det møysommelige arbeidet med å etablere en levedyktig satsing på bygg og anlegg. Fra 2016 og frem til 2020 sikret Head Energy rammeavtaler med flere nasjonale aktører innen bygg, vei, bane og tunell, kraftnett og linjeutbygging. Slik bygget Head Energy en lønnsom satsing på infrastruktur og bygg & anlegg, samtidig som nettverk og kompetansemiljøer stadig ble utvidet.

I 2020 var Øystein Bøe arkitekten bak etableringen av et eget miljø for prosjektadministrasjon, da en gruppe erfarne prosjekt- og byggeledere valgte å tre inn i Head Energys satsing. Innen prosjektadministrasjon har Head Energy vokst betydelig i Stavanger og siden 2020 er det også etablert egne avdelinger for henholdsvis eiendomsjuridiske tjenester og plan & prosjektering. I 2022 kjøpte Head Energy også aksjemajoriteten i BrannCon AS, Stavangerområdets ledende aktør innen brannprosjektering og brannrådgivning. I dag jobber over 40 personer med bygg & anlegg ved Head Energys Stavangerkontor.

Leif Madsen Bærheim og Øystein Bøe

-Vi har hatt en fantastisk utvikling fra å bli sett som et konsulentselskap innen olje og gass til å bli en anerkjent aktør innen bygg og anlegg her i regionen. Det har vært utrolig spennende og givende å få være med å bygge opp et konsept slik fra bunnen og jeg tror vi har en grunnmur og et konsept som vil fortsette å utvikle seg i årene fremover, sier Øystein Bøe.

-Jeg har sagt før at veien på en måte har blitt til mens vi har gått. Vi har fått en utrolig frihet til å utvikle virksomheten her i Stavanger, samtidig som det har hengt sammen med utviklingen i resten av konsernet. Jeg tror det har frigjort enormt mye energi og positivitet og at det er den friheten som har gjort oss i stand til å løse en del av de krevende situasjonene vi har vært gjennom også, sier Anne Line Sleveland Olsen. I dag er hun både direktør for bærekraft i Head Energy gruppen og leder for konsulentvirksomheten i Stavanger. Hun er også arkitekten bak et team som sitter på kontoret i Stavanger og jobber med konseptutvikling til noen av de største havvindparkene som er under planlegging.

Et av Norges ledende konsulenthus

Tilbake til loftskontoret i Luramyrveien. Det ble fort for lite og flytting måtte til både en og to ganger de neste årene for å tilpasse seg et større team og behov for å kunne ta inn både kandidater og kunder på møter.

I 2020 flyttet gjengen i Stavanger inn i nye og moderne lokaler i Heiamyra 19, klare for å vokse videre. Det varte bare to år før også dette ble for lite og i 2022 ble det igjen nye lokaler. Fortsatt på Forus, men nå til betydelig større lokaler i 3 etasjen i Vassbotnen 11B.

Men hva med konsulentvirksomheten, som var det de tre startet med? Head Energy er i dag et av de største konsulenthusene i Norge innen energi og avdelingen i Stavanger teller nå over 350 konsulenter, 10 år etter oppstarten.

-Det har vært et eventyr og jeg får jobbe og utvikle meg sammen med to virkelig nære venner. Vi har fått bygge et utrolig sammensveiset team og turt å satse på typer og personlighet fremfor bare tunge CVer. Her inne på kontoret er vi er en gjeng med gjøglere, og det er jeg enormt glad for, ler Anne Line S. Olsen.

Hele Head Energy gruppen gratulerer Anne Line, Anders og Øystein med 10 imponerende år i Stavanger.